Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή Τσίπρα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους

Επιστολή προς τους αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έστειλε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Στην επιστολή κάνει λόγο για έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης τονίζοντας ότι 
«δεν έχει εκλεγεί, 
δεν απολαμβάνει της λαϊκής υποστήριξης και έχει συνειδητά και συστηματικά πράξει ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού».

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή προκειμένου να θέσω υπό την προσοχή σας ένα δημοκρατικό ζήτημα επείγουσας σημασίας για την Ελλάδα. Το ζήτημα αυτό έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν τις προηγούμενες δύο ημέρες από την παρούσα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. 
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει εκλεγεί, δεν απολαμβάνει της λαϊκής υποστήριξης και έχει συνειδητά και συστηματικά πράξει ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού. Αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να δεσμεύσει μια χώρα και το λαό της για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενιές
Ένα τέτοιο έλλειμμα νομιμοποίησης έρχεται επίσης σε σύγκρουση με την πλούσια δημοκρατική παράδοση της δικής σας χώρας. Υπό αυτήν την έννοια, αν συνεχιστεί, θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά, οι οποίες, πάνω από όλα, έχουν μια κοινή κληρονομιά πολιτικών και δημοκρατικών παραδόσεων, που πρέπει να γίνει σεβαστή. 
Όσο μεγάλη κι αν είναι η σοβαρότητα των περιστάσεων που αντιμετωπίζουν -επί των οποίων υπάρχει πεδίο διαφωνιών- δεν μπορούν με κανένα τρόπο να ακυρώσουν τη δημοκρατία.
Η έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου απορρέει από τα παρακάτω δεδομένα:
1. Τα δύο πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν και συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν έχουν τη λαϊκή εξουσιοδότηση να δεσμεύσουν την Ελλάδα σε συνθήκες και συμφωνίες τέτοιου τύπου. 
Οι εκπρόσωποί τους εξελέγησαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 με βάση πολιτικά προγράμματα εκ διαμέτρου αντίθετα με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την προηγηθείσα κυβέρνηση Παπανδρέου και τις πολιτικές που διαπραγματεύεται σήμερα η παρούσα κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τρόικα και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (ΔΧΙ) για το μέλλον. 
Τα δύο κόμματα που συνιστούν την παρούσα κυβέρνηση έχουν καταγεγραμμένο ιστορικό λεηλασίας των δημοσίων πόρων και είναι υπεύθυνα για την παρούσα οικονομική κατάσταση.
2. Ο ελληνικός λαός έχει παραπληροφορηθεί και εξαπατηθεί συστηματικά για την ένταση και τη διάρκεια των μέτρων λιτότητας, από την πρώτη εφαρμογή τους το 2010. Ως συνέπεια αυτού, έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη του από το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας
Επιπροσθέτως, η ευρέως παραδεκτή - εντός της χώρας μου και στο εξωτερικό- κατάφωρη αποτυχία αυτών των μέτρων να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα δημοσιονομικά προβλήματα που υποτίθεται ότι θα επιλύονταν τα προηγούμενα δύο χρόνια και η πενταετής περίοδος της διαρκώς αυξανόμενης ύφεσης, έχει περαιτέρω νομιμοποιήσει το αίτημα για αλλαγή πολιτικής, ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και συνεπώς η προοπτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
3. Πιο συγκεκριμένα, η μη εκλεγμένη κυβέρνηση Παπαδήμου παρέχει μόνο τις ελάχιστες και μερικές φορές ακόμη και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που διαπραγματεύεται εν κρυπτώ. 
Δεν έχει αναπτύξει και δεν έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί καμία ενημερωτική δημόσια συζήτηση για τις ιδιαιτέρως σοβαρές, συνεπαγόμενες μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει στερηθεί του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της λεπτομερούς αξιολόγησης τους. 
Η επονομαζόμενη δεύτερη διάσωση ψηφίστηκε μέσω μιας έκτακτης συνοπτικής διαδικασίας, μέσα σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση, μιας Κυριακής. Η κύρια πτυχή αυτής της ψηφοφορίας αφορούσε το αίτημα της κυβέρνησης για εν λευκώ εξουσιοδότηση επί σχεδόν κενών κειμένων, τα οποία, μολαταύτα, θα δεσμεύσουν τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια.
4. Στο βαθμό που δεν έχει υπάρξει καμία πληροφόρηση για τις συμφωνίες, το περιεχόμενό τους φαίνεται πως είναι τέτοιο, ώστε να δεσμεύει τον ελληνικό λαό για τις επόμενες γενιές. Για τέτοιες δεσμεύσεις, η παρούσα κυβέρνηση και η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα έπρεπε τουλάχιστον να ζητήσει καθαρή και ανανεωμένη εντολή.
5. Στο βαθμό που δεν έχει υπάρξει καμία πληροφόρηση για τις κινήσεις της κυβέρνησης, η βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκε με πολλούς και ποικιλόμορφους τρόπους, είναι η σχεδόν ομόφωνη εναντίωσή του σε αυτές. 
Πιο συγκεκριμένα, κατά τα τελευταία δύο χρόνια ο ελληνικός λαός, σε ολόκληρη τη χώρα εκφράζει την αντίθεσή του στις κυβερνητικές πολιτικές μέσω, μεταξύ άλλων, επαναλαμβανόμενων γενικών απεργιών και διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, καταλήψεων, επιστολών, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και άλλων μορφών προσωπικής επικοινωνίας με τα μέλη του Κοινοβουλίου. 
Η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο επέλεξε να αγνοήσει τη φωνή των πολιτών, αλλά, επιπλέον, προσπάθησε να την καταπνίξει, μερικές φορές ακόμη και βίαια, προκειμένου να συνεχίσει, με αντιδημοκρατικό τρόπο, τις πολιτικές που έχουν ήδη αποδειχθεί καταστροφικές για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.
Για όλους αυτούς τους λόγους, σας γνωστοποιώ ότι ο ελληνικός λαός, μόλις αποκαταστήσει το δικαίωμά του να εκφράζει δημοκρατικά τη βούλησή του και ανακτήσει τον έλεγχο των δημοκρατικών του θεσμών, πιθανότατα θα επιφυλαχθεί να αναγνωρίσει ή να τηρήσει τις συμφωνίες στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η παρούσα κυβέρνησή του. 
Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνικός λαός δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε απώλεια κυριαρχίας, εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της χώρας ή μαζική πώληση δημοσίων επιχειρήσεων, γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που η παρούσα κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποδεχθεί.
Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ»

4 σχόλια:

  1. Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει είναι ότι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι εκλεγμένη και δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Αν ρε παιδί μου γίνονταν τώρα εκλογές δηλαδή και ξανασυγκυβερνούσαν το όποιο ΠΑΣΟΚ με την όποια ΝΔ και την όποια ΔΗΜΑΡ και την όποια ΔΗΣΥ ή το όποιο άλλο μόρφωμα και έπαιρναν τα μέτρα δεν θα υπήρχε πρόβλημα αφού θα είχαν γίνει εκλογές κι έτσι η κυβέρνηση που θα προέκυπτε θα μπορούσε να δεσμεύσει τις επόμενες γενιές. Επίσης είναι απαράδεκτο να συζητούνται τέτοια θέματα σε μία μόνο συνεδρίαση, και μάλιστα Κυριακή που παίζει και ο Παναθηναϊκός και πολλοί από τους βουλευτές θα θέλουν να πάνε γήπεδο. Ενώ αν η συνεδρίαση κρατούσε 3-4 μέρες θα είχαμε δημοκρατία, θα μιλούσαν όλοι οι βουλευτές πριν πουν “ναι σε όλα”.

    Άσε που έχουμε και έλλειμα πληροφόρησης, ενώ τόσα χρόνια ήμασταν υπερπληροφορημένοι. Που ακούστηκε να αποφασίζονται πράγματα χωρίς την γνώμη ή τη συμφωνία του λαού. Είχαμε τόση δημοκρατία αυτά τα χρόνια που τώρα που μας λείπει πάθαμε σοκ και συνειδητοποιούμε πως την έχουμε ανάγκη. Εμείς άλλωστε αποφασίσαμε να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εμείς αποφασίσαμε να μπούμε στην ΟΝΕ, εμείς αποφασίζαμε για τα πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επιστολή του Τσίπρα είναι πολύ προσεκτική. Δεν αναφέρει σε κανένα σημείο τις πιθανές ευθύνες που μπορεί να έχει η ΕΕ ή οι διάφοροι οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, η ΕΚΤ. Προφανώς η ρητορική επαναστατικότητα του Τσίπρα εξαντλείται όταν στοχεύει τον Βενιζέλο ή τον Καρατζαφέρη.

    Επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για moratorium πληρωμών και τα σχετικά που λέει εντός των τειχών. Μια αόριστη αναφορά σε δίκαιη ανάπτυξη – αλήθεια πόσο δίκαιη μπορεί να είναι μια καπιταλιστική ανάπτυξη;- και μια “αλλαγη πολιτικής” η οποία δεν διευκρινίζεται.

    Κατά τα άλλα προσπαθεί να συγκινήσει τα στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών με την επίκληση στην δημοκρατία. Ή πιωμένος είναι ή του αρέσει το μαύρο χιούμορ. Αντε καλέ, αστειεύομαι! Φυσικά και θα ψαρώσουν οι αξιωματούχοι μόλις καταλάβουν ότι στην Ελλάδα απειλείται η δημοκρατία. Μέχρι τώρα απλά δεν τους είχε περάσει απο το μυαλό κάτι τέτοιο. Τώρα που θα το συνειδητοποιήσουν θα διαγράψουν αμέσως το χρέος μας, θα βγάλουν μανιφέστο κατά των τραπεζών και θα αρχίσουν να μιλάνε για μια Ευρώπη που οι άνθρωποι θα είναι πάνω απο τα κέρδη. Θα φορολογήσουν το μεγάλο κεφάλαιο και θα μας δώσουν λεφτά! Και μετά θα μας ζητήσουν και συγγνώμη! Είναι δυνατόν τη στιγμή που απειλείται η δημοκρατία σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ εμείς να συζητάμε για το πως θα προστατεύσουμε τα κέρδη των τραπεζών;

    Η απορία όμως που γεννάται είναι γιατί η συγκεκριμένη επιστολή ονομάζεται επιστολή προθέσεων; Δεν εκφράζεται ούτε μία πρόθεση στην παραπάνω επιστολή. Μόνο ένα έλλειμα δημοκρατίας το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποίησε ότι υπάρχει το 2012! Οι προθέσεις λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής: Δεν έχουμε δημοκρατία τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι τρισαγαπημένοι και φυσικά ίσοι προς εμάς Ευρωπέη εταίροι (μέρες που 'ναι, άνοιξε και το Τριώδιο) ζήτησαν κομψότατα επιστολές συναίνεσης των ηγετών όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, κάτω από το τραπέζι βέβαια και off the record,αφού τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν είναι πια αυτά που θα τους επιτρέψουν να σχηματίσουν την κυβέρνηση που θέλουν. Ο Αλέξης μας (καλέ, και σγουρέ βασιλικέ, που λέει κι η γιαγιά μου)έσπευσε να τους απαντήσει, να μην περιμένουν οι άνθρωποι μετά τις εκλογές...Γι' αυτό άλλωστε τη βάφτισε "επιστολή προθέσεων", τέτοια ακριβώς είναι.
    Τί τους είπε, λοιπόν: μην ανησυχείτε καθόλου! Δεν πρόκειται να ζητήσω ούτε μονομερή διαγραφή του χρέους, ούτε έξοδο από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, ούτε με αφορά καθόλου ο ρόλος του λαϊκού παράγοντα στις εξελίξεις και μακριά από εμένα όποια σκέψη για επαναστάσεις, λαϊκές εξουσίες και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας! Αντίθετα, "προτίθεμαι" να "ποιήσω την νήσσαν" σε όποια αντιλαϊκά και προς το συμφέρον των καπιταλιστών μέτρα εισηγηθείτε, αρκεί να έχει ο τρόπος επιβολής τους μια επίφαση δημοκρατίας, να καμουφλάρετε πίσω από εκλογικές διαδικασίες και να αναβαθμιστεί ο ρόλος του αστικού κοινοβουλίου!Να μην ξεφτιλίζομαι κι εγώ στους δημοκράτες που με στηρίζουν, μπας και τσιμπήσω και κάναν εργάτη που ακόμα δεν έχει αντιληφθεί το ταξικό του συμφέρον!
    Αυτά είπε το αγόρι, για όποιον δεν κατάλαβε!
    Τώρα, εγώ απορώ,άνθρωποι που πραγματικά θεωρούν τον εαυτό τους προοδευτικό (δηλ. βλέπουν μπροστά, στο μέλλον κι όχι στη χυδαία συντήρηση του ετοιμαθάνατου καπιταλισμού)κι ακόμα κινούνται στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να νιώσουν τα καμπανάκια που χτυπάνε; Γιατί, αν περιμένουν ξαφνικά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να βγει στην πρωτοπορία, χάνουν άδικα το χρόνο τους...

    ανωνυμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε "ανώνυμε",
    έκανες τόσο κόπο επί τόσες ώρες, ξενύχτησες μάλιστα (αν ισχύει η ώρα που αναγράφεται στα σχόλιά σου) έγραψες τόσα μακρυνάρια, για να μας πεις ΤΙΠΟΤΑ;;
    Γιατί τελικά ΤΙΠΟΤΑ δεν γράφεις. Καμιά άποψη. Γενικολογίες, κριτική ειρωνική, εξ απαλών ονύχων ή κάπου και "μπηχτές" χωρίς λόγο και χωρίς αιτιολογία.
    Αν αυτή είναι η πολιτική τακτική σου (ένα μακρύ τρολάρισμα) δικαίωμά σου, αλλά δεν έχει νόημα. Γίνεσαι τελικά ένας ανώνυμος που γράφει ό,τι του'ρθε για να κάνει σαματά!!
    Βαρέθηκα που έκατσα και τα διάβασα όλα αυτά και είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν θα άντεξε μέχρι τέλους...
    Δεν έδωσες το πολιτικό σου στίγμα (όχι απαραιτήτως κομματικό) για να μπορέσει κάποιος να καταλάβει και να μπορέσει να συζητήσει μαζί σου.
    Σε κάποια σημεία έδειξες ότι σ' αρέσει αυτή η κατάσταση με τα μνημόνια και τα ξένα αφεντικά στο σβέρκο μας, σε κάποια άλλα πειράχτηκες από την πολύ δημοκρατία που ζητάνε κάποιοι, άλλοτε πάλι έδειξες να θίγεσαι που ο Τσίπρας "στοχεύει τον Βενιζέλο ή τον Καρατζαφέρη" κι όχι τα ξένα αφεντικά τους...
    Άλλοτε προσπάθησες να δείξεις μια άλλη, αντιμνημονιακή πλευρά, του εαυτού σου και άλλοτε ακούς "καμπανάκια" (που δεν ακούνε προφανώς οι άλλοι) και καλείς τον κόσμο να αποδεχτεί με το στανιό τις δικές σου εξηγήσεις και ερμηνείες επί των λεγομένων του Τσίπρα...

    Εγώ πάλι, δεν θα επιχειρήσω να σου εξηγήσω (για ευνόητους λόγους) π.χ. γιατί θα είναι αλλιώς αν γίνουν εκλογές ακόμα κι αν τα συστημικά κόμματα συμπράξουν σε νέα κυβέρνηση. Ούτε για τους Ολυμπιακούς αγώνες, ποιοι τους φέρανε εδώ και ποιο κόμμα (το μόνο) αντέδρασε λοιδωρούμενο από τα υπόλοιπα. Ούτε για την ΟΝΕ, κ.λπ.
    Ούτε θα σχολιάσω τα περί δημοκρατίας, ούτε τα περί "επιστολών συναίνεσης των ηγετών όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας" που ζήτησαν οι Ευρωπαίοι και μάλιστα "κάτω από το τραπέζι" (εγώ για υπογραφές είχα ακούσει, αλλά περί ορέξεως του καθενός... κολοκυθόπιτα!!).

    Καληνύχτα φίλε και να ξέρεις ότι τα "άναρθρα μακρυνάρια" δεν είναι απαραίτητα για να περάσουμε το μήνυμά μας και να πείσουμε τους συνομιλητές μας...
    ΜΙΧΑΛΗΣ
    Καρδίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή