Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012

Τι αλλάζει στη φορολογία προσώπων και επιχειρήσεων

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό πλαίσιο που συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ με τη... συνδρομή και της ΝΔ;
- Δεν κόβουν το χαράτσι για τα ακίνητα. Το παίρνουν από τη ΔΕΗ και το προσθέτουν στο ΦΑΠ!!! 
- Νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές. Άνεργοι που έχουν ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο, καλούνται να πληρωσουν υψηλό φόρο!!! 
- Παράλληλα, μειώνεται η φορολογία στα κέρδη των επιχειρησεων!!!

Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ακινήτων και επιχειρήσεων προβλέπει το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ κατά τη διαδικασία του διαλόγου κομμάτων και κοινωνικών φορέων για το νέο φορολογικό σύστημα.
Από τον διάλογο, έχει αποχωρήσει η ΝΔ, η οποία πάντως συμμετείχε στον μεγαλύτερο αριθμό συνεδριάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40%, από 45% σήμερα για εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ, καθώς και περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων και των συντελεστών σε 4, από 8 σήμερα.
Στη νέα κλίμακα δεν αλλάζει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο παραμένει στα 5.000 ευρώ. Η νέα φορολογική κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:
*Μηδενικός για εισόδημα έως 5.000 ευρώ.
*10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
*20% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
*30% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως 60.000 ευρώ.
*40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Επίσης, προβλέπονται μειώσεις και στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών προτείνεται να διαμορφωθεί στο 20% και σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα στο μέλλον.

Τι θα γίνει με τους φόρους στα ακίνητα
Στα ακίνητα προβλέπεται η θέσπιση δύο φόρων: Ο ένας, στον οποίο θα συγχωνευτούν ο σημερινός φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα αποδίδεται στο κράτος και ο άλλος ο οποίος θα συμπεριλάβει τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται και εισπράττονται σήμερα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, συμφωνήθηκε να αντικατασταθούν απο τις αγοραίες τιμές ακινήτων, τις οποίες παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο για να μην παρουσιάζονται αποκλίσεις από τις πραγματικές τιμές.
Οι τελικές προτάσεις του διαλόγου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% εφόσον εκπληρωθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο.
Τέλος προβλέπεται περικοπή των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους με επιδόματα που θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου