Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Τα τρία σενάρια του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ

Στις συνθήκες του ενισχυμένου δικομματισμού, ένα ποσοστό κοντά στο 20% είναι καταστροφή και πανωλεθρία. Στο πολιτικό σκηνικό που αναμένεται να προκύψει μετά τις 6 Μαίου όμως είναι ένα πολύ σημαντικό μέγεθος που μπορεί να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ ρυθμιστή του πολιτικού παιχνιδιού.
Στην Ιπποκράτους σημείωσαν με ελπίδα και ενδιαφέρον ότι οι δημοσκοπήσεις «μαζεύονται», και ότι το 2 που θέλουν μπροστά στο ποσοστό τους δεν φαντάζει πλέον ανέφικτο. Ακόμα και αν αυτό δεν τους «κάτσει» όμως ένα ποσοστό από 18% και πάνω είναι εξαιρετικά πιθανό.

Το τι θα κάνουν από εκεί και ύστερα θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ΝΔ.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης αποκάλυψε χθες την πρώτη επιλογή της Ιπποκράτους, αν η ΝΔ φτάσει κοντά στην αυτοδυναμία, αλλά δεν καταφέρει να την πετύχει. Το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την περίπτωση, θα δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση Σαμαρά.
Το ευκταίο για το ΠΑΣΟΚ είναι, να κυβερνήσει η ΝΔ (και να εφαρμόσει το μνημόνιο) για ένα διάστημα μόνη της, ώστε και η έλλειψη εναλλακτικής να γίνει ορατή στους πολίτες, και να διαφανούν οι διαχειριστικές της αδυναμίες αλλά και η Ιπποκράτους να μην προσπορίζεται μερίδιο από τη φθορά της εξουσίας.
Εννοείται ότι αυτή η ανοχή δεν θα εκτείνεται εις άπειρον και εννοείται επίσης ότι θα αφορά μόνον και κυρίως στις μνημονιακές υποχρεώσεις, το υπόλοιπο πρόγραμμα του ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να το υλοποιήσει με άλλες συμμαχίες. Στην Ιπποκράτουςυπολογίζουν ότι μετά από 6 ως 10 μήνες η φθορά της ΝΔ θα είναι απόλυτη και πιθανόν να πρέπει να ξαναστηθούν κάλπες. Εκεί ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να πάρουν τη ρεβάνς.
Η δεύτερη στρατηγική επιλογή είναι πιο προβληματική από την πρώτη και ο μόνος που έχει μιλήσει ως σήμερα γι’ αυτήν είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό σε περίπτωση που ο κ. Καμμένοςδιατηρήσει τη δυναμική του.
Αν η ΝΔ παραμείνει χαμηλά, τότε η συνεργασία των δύο κομμάτων καθίσταται μονόδρομος. Σε αυτήν την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να επιβάλλει όρους για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού αλλά και το βαθμό της συμμετοχής του στην κυβέρνηση.
Το τρίτο σενάριο είναι το πιο περίπλοκο, δηλαδή και τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί να μην επιτυγχάνουν αυτοδυναμία. Σε αυτήν την περίπτωση ο μόνος δρόμος φαντάζει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μειοψηφίας που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του Ιουνίου και θα ξαναπάει τη χώρα σε εκλογές.
Στο σενάριο αυτό, μάλλον ξαναπαίζει ο Λουκάς Παπαδήμος για μεταβατικός Πρωθυπουργός με την ανοχή, για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενός τρίτου κόμματος (π.χ. της ΔΗΜΑΡ, ή αν έχει καταφέρει να μπει στη βουλή, της κ. Μπακογιάννη).
Εννοείται ότι αυτό ακριβώς είναι το σενάριο που απεύχονται και στα δύο μεγάλα κόμματα, όχι μόνον γιατί θα είναι περιπέτεια, αλλά γιατί θα τα υποχρεώσει να ξαναβάλουν τον κ. Παπαδήμο στο παιχνίδι, κάτι που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κανείς από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν θέλει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου