Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Ομιλία Τσίπρα στη Βουλή...

...στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό για «Επένδυση ρευστών διαθέσιμων ΝΠΔΔ σε ομόλογα και το κούρεμα τους από την Τράπεζα της Ελλάδας»
- "Μέρκελ και Γιούνκερ ξεθεμελίωσαν την επιχειρηματολογία σας περί εξόδου από το ευρώ. Ο Τόμσεν δήλωσε ότι το Μνημόνιο έγινε για να έχουμε μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας και ο Μορς μας είπε ότι αυτή τη βρώμικη δουλειά θα την κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ". 
- "Το PSI είναι πλιάτσικο για τα ασφαλιστικά ταμεία. Το επιλεκτικό κούρεμα έγινε στους μικροομολογιούχους και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έμειναν στο απυρόβλητο". 

- "Οι μόνες χώρες που κατάφεραν να έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενές πλεόνασμα 4% ήταν η Ρουμανία του Τσαουσέσκου και η Αίγυπτος του Μουμπάρακ. Η Ελλάδα είναι για πέμπτη χρονιά στην ύφεση, πράγμα που έχει να συμβεί από την περίοδο της κατοχής". 
- "Η ανάπτυξη που επαγγέλλεται η κυβέρνηση θα είναι μια ανάπτυξη με μισθούς πείνας και με 1.500.000 ανέργους". 
- "Ο κ. Τόμσεν λέει ψευδή στοιχεία για τους μισθούς στην Ελλάδα και δεν υπάρχει καμιά παρέμβαση από την κυβέρνηση".
- "Η βόμβα που θα σκάσει στα χέρια της κοινωνίας είναι τα μέτρα 16 δις που έχει αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ". 
- "Τα ΝΠΔΔ, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια μετά το κούρεμα δεν μπορούν να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και απάντηση του πρωθυπουργού είναι ότι δεν θα αποκατασταθούν οι ζημιές". 
- "Για την κυβέρνηση νόμος είναι το Μνημόνιο και αυτό λέει ότι η αναδιάταξη του χρέους ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία καθώς και τα στελέχη της δεν υπέχουν καμιά ευθύνη, ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη". 
- "Η κ. Διαμαντοπούλου κατεδάφισε την παιδεία. Ο κ. Μπαμπινιώτης λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική. Σε αυτό το θέμα ο κ. Παπαδήμος δεν μπορεί να κάνει τον διαιτητή, οφείλει να πάρει θέση". 


Στην ανάπτυξη της ερώτησης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας είπε:
«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δείξτε μία ανοχή διότι έχουμε πάρα πολύ καιρό τη χαρά και την τιμή να δούμε τον κ. Πρωθυπουργό. Ενδεχομένως να μην ξαναέχουμε και την ευκαιρία, οπότε πέραν του ερωτήματός μου, στο οποίο έχετε ετοιμαστεί να απαντήσετε, επιτρέψτε μου να σας θέσω και ένα γενικότερο ερώτημα, κύριε Πρωθυπουργέ.
Αναλάβατε Πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Να διεκπεραιώσετε ένα έργο, με το οποίο αρχικά ως τεχνοκράτης και επιστήμονας, είχατε εκφράσει τις αμφιβολίες και την αμφισβήτηση σας, το κούρεμα των ομολόγων και το PSI. Και το μοναδικό σας επιχείρημα τελικά δεν ήταν ότι προχωρούμε σε μία διαδικασία η οποία θα είναι επωφελής για την κοινωνία και για την οικονομία, αλλά προχωρούμε αναγκαστικά διότι εάν δεν προχωρήσουμε υπάρχει τεράστιος κίνδυνος  εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αυτό ήταν το τελικό σας επιχείρημα.
Και έρχεται χθες η κυρία Μέρκελ, πρωτύτερα ο κ. Σόϊμπλε και ο κ. Γιούνγκερ και ξεθεμελιώνουν αυτόν το θεμέλιο λίθο της επιχειρηματολογίας σας. Ορφάνεψε, κύριε Πρωθυπουργέ, το Μνημόνιο. Δεν έγινε ούτε για το χρέος ούτε για το ευρώ, γιατί έγινε  μας είπε ο κ. Τόμσεν,  για να έχουμε μισθούς Βουλγαρίας και Ρουμανίας και έρχεται και ο κ. Μορς και μας λέει ποιοι θα κάνουν τη βρώμικη δουλειά; ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.
Το λέω αυτό γιατί θέλω ένα σχόλιο, κύριε Πρωθυπουργέ.
Εσείς μπορεί σε λίγους μήνες να είσαστε στη θαλπωρή του επιστημονικού σας επαγγέλματος και του γραφείου, κάπου μακριά από δω και θα λέτε δεν έσκασε στα χέρια μου η βόμβα, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θα έχει σκάσει η βόμβα στα χέρια. Διότι ξεθεμελιώνεται το κοινωνικό κράτος, μένουν τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα και διότι οι συνέπειες αυτής της έκρηξης θα είναι οδυνηρές. Διότι μπορεί η εγχείριση να πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε.
Και έρχομαι στο συγκεκριμένο ερώτημά μου.
Ξέρετε ότι έχω επανατοποθετηθεί στο θέμα του PSI, λέγοντας ότι πρόκειται για «πλιάτσικο» στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό το επιλεκτικό κούρεμα στους μικροομολογιούχους και στα ασφαλιστικά ταμεία, όταν μένουν στο απυρόβλητο τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό που δεν μπορούσα να φανταστώ όμως είναι ότι θα υπάρξει και αυτή η ανήθικη στάση απέναντι σε δημόσιους οργανισμούς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, όπου τις καταθέσεις τις οποίες έχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αντλούν χρήματα για τις λειτουργικές τους ανάγκες, μέσα σε μία νύχτα ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Προβόπουλος τις καταλήστεψαν. Και φθάσανε στο σημείο να πηγαίνουν πρυτάνεις και διοικητές νοσοκομείων για να πάρουν για τις άμεσες λειτουργικές τους ανάγκες χρήματα και βλέπουν ότι, χωρίς να τους ρωτήσει κανένας, τα χρήματα αυτά έχουν εξανεμιστεί. Διότι, αφότου είχε αποφασιστεί το κούρεμα, επενδύθηκαν τα χρήματα αυτά σε ομόλογα, προκειμένου να κουρευτούν.
Κύριε Πρωθυπουργέ τα ερωτήματά μου είναι τρία και συγκεκριμένα και κλείνω.
Για ποιο λόγο η Τράπεζα της Ελλάδος προφανώς σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, θυσίασε τα ρευστά διαθέσιμα αυτών των φορέων, εντάσσοντάς τα στο κοινό κεφάλαιο κατά το χρονικό διάστημα που το κούρεμα είχε ήδη αποφασιστεί. Για ποιο λόγο τα ρευστά αυτά διαθέσιμα επενδύθηκαν σε μακροχρόνιους τίτλους, αντί να επενδυθούν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους όπως τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, τα οποία εξαιρέθηκαν από το κούρεμα.
Και τέλος το πιο ουσιαστικό.
Ποια άμεσα μέτρα θα λάβετε, αν θα λάβετε, για να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ακόμα και σε οίκους ευγηρίας -έχω να καταθέσω έγγραφα- σε νοσοκομεία, τα οποία το επόμενο διάστημα προχωρούν σε σφράγιση ακάλυπτων επιταγών, έχουν άμεσες λειτουργικές ανάγκες, σε πανεπιστήμια τα οποία κλείνουν. Ποιες άμεσες κινήσεις θα κάνετε για να αποκαταστήσετε αυτή τη ζημιά;

Στην ομιλία του είπε:
«Κύριε Πρωθυπουργέ, σε σχέση με αυτό που είπα για τη βόμβα που θα σκάσει. Δεν έχω κάτι στο μυαλό μου ύποπτο, ούτε κανένα σενάριο συνομωσίας. Αλλά εδώ είναι φανερό, αν διαβάσει κανείς τον διεθνή τύπο, το βλέπει, το αντιλαμβάνεται. Αν δει την ίδια την έκθεση του ΔΝΤ, αυτών που μας έχουν οδηγήσει ως εδώ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το αντιλαμβάνεται.
Αναρωτιέμαι αν το ΔΝΤ μετά τον Ιούνιο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα το οποίο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία. Αναρωτιέμαι. Διότι εδώ έχετε φθάσει ως προϋπόθεση για να φθάσουμε στο στόχο να έχουμε 120% το 2020, περισσότερο δηλαδή απ’ όσο είχαμε όταν μπήκαμε στην κρίση. Και δεν ξέρω εγώ σήμερα καμιά χώρα να μπορεί να δανείζεται με τόσο χρέος. Έχετε βάλει ως προϋπόθεση 4% πρωτογενές πλεόνασμα για σειρά ετών από το 2012 έως το 2020.
Κύριε Πρωθυπουργέ, ξέρετε κανένα ιστορικό προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία; Εγώ ξέρω δυο μόνο που κατάφεραν χώρες να έχουν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενές πλεόνασμα του ύψους του 4%. Να σας πω ποιες είναι; Η Ρουμανία του Τσαουσέσκου και η Αίγυπτος του Μουμπάρακ.
Αν πιστεύουμε ότι μπορεί η Ελλάδα να γίνει και να λειτουργήσει με τέτοιους τρόπους και στην οικονομία και στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή να το πούμε καθαρά. Διότι βρισκόμαστε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην ύφεση, πράγμα το οποίο έχουμε να δούμε ως ελληνική οικονομία από την περίοδο της κατοχής, πράγμα το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί ως γεγονός στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία παρά μονάχα για τις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Και εδώ μας λέτε ότι θα είναι βραχυπρόθεσμες οι συνέπειες και μετά θα βγούμε στην ανάπτυξη. Αλλά τι είδους ανάπτυξη θα είναι αυτή κύριε Πρωθυπουργέ;
Θα είναι μια ανάπτυξη με μισθούς πείνας και με 1.500.000 ανέργους; Οι στόχοι έχουν τεθεί. Τους θέτει ο κ. Ραϊχενμπαχ, ο κ. Τόμσεν, ο οποίος έχει το θράσος να πηγαίνει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να λέει λάθος στοιχεία για τους μισθούς στην Ελλάδα και δεν βλέπω καμιά παρέμβαση από την πλευρά της δικής σας κυβέρνησης.
Διότι εσείς υιοθετήσατε ως εθνικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα καταστροφής το οποίο μας υπαγόρευσαν η κυρία Μέρκελ, ο κ. Σόϊμπλε, το ΔΝΤ -που στο τέλος θα την κάνει, θα βγάλει την ουρά του απ’ έξω- και οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια και σεις λέτε ότι αυτό είναι επιτυχία. Ε, όχι κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό δεν είναι επιτυχία.
Η βόμβα λοιπόν, είναι ότι θα σκάσει το ασφαλιστικό μετά τις εκλογές γιατί τα ταμεία δεν θα επαρκούν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, η βόμβα είναι ότι έχουμε μέτρα 16 δις τα οποία τα έχετε αποφασίσει, 11 δις στο μεσοπρόθεσμο μετά τις εκλογές. Αυτή είναι η βόμβα ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο πια. Και έρχομαι στο θέμα το οποίο σας έθεσα με το ερώτημά μου.
Κύριε Πρωθυπουργέ, αν όντως όπως λέτε τα ομόλογα αυτά είχαν αγοραστεί πριν, είναι βεβαίως ένα ελαφρυντικό για τον κ. Προβόπουλο και τον κ. Βενιζέλο, αλλά ουδόλως αποκαθιστά την οδυνηρή πραγματικότητα για τα ΝΠΔΔ, για τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, που ξαφνικά και όχι εν γνώσει τους κύριε Πρωθυπουργέ –διότι αν ήταν εν γνώσει τους δεν είναι τρελοί οι άνθρωποι να ψάχνουν να βρουν να κάνουν μήνυση στον κ. Προβόπουλο διότι δεν μπορούν να πληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, διότι ξαφνικά βλέπουν ότι από κάποιους λογαριασμούς που έπαιρναν για να πληρώνουν ακόμη και μισθοδοσίες, λειτουργικές ανάγκες, ξαφνικά αυτά κουρεύτηκαν, δεν είναι τρελοί οι άνθρωποι δεν ήταν εν γνώσει τους- το πραγματικό πρόβλημα και μου απαντήσατε ότι δεν θα αποκατασταθεί, είναι ότι ξαφνικά καλείται το Πάντειο Πανεπιστήμιο που είχε αποθεματικά 17,5 εκατομμύρια ευρώ και χωρίς την έγκρισή του, ξαφνικά κουρεύτηκαν και πήγε η αξία τους στα 9 εκατομμύρια ευρώ και τώρα έπεσε στα 5 εκατομμύρια ευρώ, ξαφνικά καλούνται  από εκεί που ήξεραν ότι έχουν 17,5 εκατομμύρια στην άκρη για άμεσες λειτουργικές ανάγκες, τώρα έχουν 5.
Πείτε λοιπόν, σε αυτούς τους ανθρώπους πως θα ασκήσουν διοίκηση. Ή πείτε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που είχε 37 εκατομμύρια και τώρα έχει φθάσει η αξία τους στα 7. Ή δώστε μια απάντηση στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Δωδεκανήσου, στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Άγιος Ανδρέας, στο Οίκο Ευγηρίας Δωδεκανήσου, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Διότι εδώ δεν μιλάμε θεωρητικά. Αυτοί οι άνθρωποι ασκούν διοίκηση και πρέπει να αντεπεξέλθουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Επιπλέον κύριε Πρωθυπουργέ, ο νόμος που στον οποίον και σεις αναφερθήκατε 2469/97 άρθρο 15 παρ. 11 λέει ότι τα κεφάλαια αυτά, το κοινό κεφάλαιο εν πάση περιπτώσει των ΝΠΔΔ μπορεί από την Τράπεζα της Ελλάδας να επενδύονται σε τίτλους του δημοσίου, με την προϋπόθεση   ότι θα εξασφαλίζεται εκάστοτε επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη τακτικών δαπανών αυτών των ΝΠΔΔ.
Ξέρετε σεις ότι μπορεί σήμερα με αυτή την επάρκεια που υπάρχει να καλύπτονται αυτές οι ανάγκες; Αλλά να σας πω κάτι; Αν ήταν ένας κοινός απατεώνας, ένας κοινός κλέφτης και πήγαινε να κάνει ένα ριφιφί θα είχε τις συνέπειες του νόμου. Ο κ. Προβόπουλος δεν θα έχει τις συνέπειες του νόμου. Και ξέρετε γιατί; Διότι ο νόμος είναι το μνημόνιο. Και το μνημόνιο προέβλεψε να καλύψει αυτή την πιθανότητα. Νόμος 4046 άρθρο 8 παρ. 8 η απόφαση συμμετοχής ή μη του κοινού κεφαλαίου ΝΠΔΔ και ασφαλιστικών φορέων σε πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων του δημοσίου, κατ’ εφαρμογή προγράμματος για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας ως διαχειριστή του κοινού κεφαλαίου, η οποία καθώς και τα στελέχη της κατά την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής δεν υπέχουν καμιά ευθύνη, ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη. Είναι καλυμμένος ο κ. Προβόπουλος.
Έρχομαι στην ουσία κύριε Πρωθυπουργέ. Η ουσία είναι ότι η κυβέρνησή σας, όχι εσείς προσωπικά, ενδεχομένως, αλλά τα κόμματα που σας στηρίζουν και που διεκδικούν την ψήφο του λαού για να συνεχίσουν αυτό το καταστροφικό έργο, στην πραγματικότητα βγάζουν ένα μίσος απέναντι στην κοινωνία και μια εκδικητικότητα.
Δεν μπορώ εγώ αλλιώς να χαρακτηρίσω αυτή την εμμονή της πρώην Υπουργού Παιδείας η οποία ό,τι έπιασε στα χέρια της το κατεδάφισε, άφησε τα σχολεία χωρίς βιβλία, προχώρησε σε ένα νόμο αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό που θέλει να καταργήσει πρυτάνεις εκλεγμένους και θέλει σώνει και καλά την εφαρμογή αυτού του νόμου, ενώ έχει γίνει μπάχαλο το δημόσιο πανεπιστήμιο και τώρα βάλει με έναν εκδικητικό τρόπο εναντίον του Υπουργού που εσείς επιλέξατε του κ. Μπαμπινιώτη ο οποίος λέει το απλό πράγμα ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η ιστορία.
Και σας ερωτώ: Δεν φθάνει που διαλύσατε τα δημόσια πανεπιστήμια, δεν φθάνει που τους στερείτε βασικούς πόρους για την λειτουργία τους με τον αντίστοιχο εκβιασμό με αυτόν που κάνει η τρόικα αν δεν το εφαρμόσετε δεν θα πάρετε λεφτά, προχωρήσατε και σε αυτή τη λεηλασία των αποθεματικών που είχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ε, με συγχωρείτε κύριε Πρωθυπουργέ, έχω την αίσθηση ότι εδώ υπάρχει μια αίσθηση ρεβανσισμού και εκδικητικότητας. Και δεν μπορεί να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο. Δεν ξέρω γιατί, ίσως κάποιοι έχουν κάποια συμπλέγματα, ίσως κάποιοι μισούν, έχουν μίσος και εκδίκηση για θύλακες της κοινωνίας όπου παράγεται έργο.
Στα πανεπιστήμιά μας, υπάρχουν άνθρωποι ερευνητές, πανεπιστημιακοί κύρους που παράγουν έργο. Και λένε ότι η διαφθορά είναι εκεί. Υπάρχει και εκεί διαφθορά. Αλλά στην άλλη πλευρά στην πλευρά της πολιτικής εξουσίας υπάρχει μόνο διαφθορά. Δεν υπάρχει κύρος, δεν υπάρχει επιστημονικότητα. Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορείτε σε αυτό το θέμα να κάνετε τον διαιτητή κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να πάρετε θέση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου