Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

"Στους ακροδεξιούς δίνετε υπουργεία και στους εργαζόμενους φτώχεια και ανεργία"

Του Κων. Ζαγάρα
Από την ΑΥΓΗ
 
Με το σύνθημα “Στους ακροδεξιούς δίνετε υπουργεία και στους εργαζόμενους φτώχεια και ανεργία” να κυριαρχεί στη χθεσινή πορεία, εργαζόμενοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα υπογράμμισαν με τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία την αντίθεσή τους στην πολιτική που χαράζουν από κοινού τα τρία κόμματα της κυβέρνησης, οι τραπεζίτες και η τρόικα. Λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Λ. Παπαδήμο, χιλιάδες κόσμου έστειλαν ένα ειρηνικό ηχηρό μήνυμα αντίστασης στις επιλογές της συγκυβέρνησης που οδηγούν την κοινωνία στην καταστροφή και τους πολίτες στην εξαθλίωση.

Αμέσως μετά τις ομιλίες των συνδικαλιστών στο Πεδίον του Άρεως, η πορεία των συνδικάτων, των κομμάτων και των οργανώσεων ξεκίνησε και κατέληξε στη Βουλή. Αν και η μαζικότητα της πορείας ήταν μικρότερη απ' ό,τι στις προηγούμενες πανεργατικές απεργίες, ο παλμός και η ζωντάνια ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία.
Κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνθημάτων της πορείας. “Όχι στις απολύσεις, όχι στην τρομοκρατία” έγραφε το πανό των χαλυβουργών, που πορεύτηκαν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ (η ηγεσία του Περισσού αποφάσισε να διαδηλώσει και πάλι χωριστά), ενώ οι διαδηλωτές πρωτοβάθμιων σωματείων φώναζαν “Όλοι στο πλευρό της χαλυβουργίας, να σπάσει ο τσαμπουκάς της εργοδοσίας”. “Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα”, σημείωνε το πανό της Επιτροπής Σωματειακών Κινήσεων Συνελεύσεων, ενώ από την πλευρά του το μαζικό μπλοκ της ΠΟΕ - ΟΤΑ καλούσε τους κυβερνώντες να πάρουν το Μνημόνιο και να φύγουν από 'δώ. “Η Ελλάδα χτίζεται μόνο με εργασία, όχι με απολύσεις, χαράτσια κι εφεδρεία”, σημείωνε το πανό του Σωματείου Εργαζομένων της “Θέμις Κατασκευαστική”. “ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ, η μαύρη συμμαχία, γκρεμίζουνε τα πάντα σ' αυτή την κοινωνία” φώναζαν οι δάσκαλοι, ενώ οι επιτροπές του κινήματος “Δεν πληρώνω” συμπλήρωναν “Ούτε Αμερική, ούτε Γερμανία, εμπρός λαέ για ανεξαρτησία”.
Δυναμικό “παρών” έδωσαν οι κλάδοι του Δημοσίου που δοκιμάζονται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας με τους εργαζόμενους να δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι. Σημαντική ήταν και η παρουσία των εργαζομένων στα ΜΜΕ με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να επισημαίνει “όχι σε απολύσεις, περικοπές, εφεδρεία”.
Ξεχωριστό τόνο έδινε η Νεολαία ΣΥΝ με το σύνθημα “Μας έφεραν Μνημόνιο, όμως εμείς με μια φωνή να πέσει η κυβέρνηση, οι πλούσιοι, οι εφοπλιστές, οι μπάσταρδες οι πολυεθνικές και συρφετός, στο τέλος θα νικήσει ο λαός”. Μαζικά ήταν όλα τα μπλοκ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αντιεξουσιαστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου