Σάββατο 21 Απριλίου 2012

9 προγραμματικοί άξονες - προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την οικονομία παρουσίασε ο Α. Τσίπρας από τα Χανιά.
 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε "όχι μόνο έχουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη η δύναμη που πρώτη, πρώτοι εμείς φέραμε στη δημόσια συζήτηση προτάσεις και ιδέες και εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές που σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα έχει γίνει πλέον κοινός τόπος ότι η Ελλάδα δεν το πρόβλημα της Ευρώπης, ότι η κρίση δεν είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά είναι η ελληνική κρίση έκφραση μιας παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συστημικής κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού."
"Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο, ως το ευρωπαϊκό πείραμα για να δουν πόσο μπορούν να αντέξουν οι λαοί σε πολιτικές νεοφιλελεύθερου σοκ και αυτό το πείραμα δεν αφορά μονάχα τη χώρα μας, είναι ένα πείραμα που θα εξαπλωθεί αν δεν αντιδράσει το πειραματόζωο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης" δήλωσε και προσέθεσε πως στόχος του πειράματος είναι "η εμπέδωση ενός αυταρχικού καπιταλισμού, στον οποίο οι αγορές και τα μεγάλα συμφέροντα θα ελέγχουν την πολιτική αντί να ελέγχονται από αυτήν. Στόχο έχει να δημιουργήσει προϋποθέσεις μεγάλης κερδοφορίας, με μισθούς επιπέδου Βουλγαρίας αλλά και προϋποθέσεις εκποίησης του δημόσιου πλούτου έναντι πινακίου φακής."
Τσίπρας: 9 Προγραμματικοί άξονες
Εννέα άξονες προγραμματικούς προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως άμεσα μέτρα για το σταμάτημα της κατάρρευσης και την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας. 
1. Ο πρώτος άξονας, η στήριξη του εισοδήματος, το χτύπημα της ακρίβειας, η ρύθμιση και η διαγραφή των χρεών. 
"Όρος λοιπόν για ανάκαμψη δεν είναι η αύξηση των εξαγωγών διαμέσου της εσωτερικής ή νομισματικής υποτίμησης, αλλά η στήριξη του λαϊκού εισοδήματος και η αύξηση των επενδύσεων." τόνισε και προσέθεσε "πρέπει να αρχίσει η αύξησή τους, από τα κάτω προς τα πάνω πρέπει να καταπολεμηθεί η ακρίβεια και τα καρτέλ." 
2. Δεύτερος άξονας η καταπολέμηση της φτώχειας. 
"Εμείς προτείνουμε την άμεση καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Τη θεσμοθέτηση της εγγυημένης πρόσβασης σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως νερό, ηλεκτρικό, υγεία, εκπαίδευση, την άμεση υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας για τους άστεγους, την άμεση διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής ενάντια στη φτώχια για την άμεση προστασία των φτωχών και των νεόπτωχων από τον κοινωνικό αποκλεισμό." δήλωσε και διευκρίνισε πως "οι δαπάνες για τις πολιτικές αυτές θα πρέπει να καλυφθούν με αναπροσανατολισμό των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ."
3. Τρίτος άξονας : η παραγωγική ανασυγκρότηση, κλαδικά προγράμματα και πολιτικές άμεσης τόνωσης της απασχόλησης. 
"Η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα δεν θα γίνει αυτόματα και σίγουρα δεν θα γίνει μέσω των αγορών. Απαιτεί ένα μακρόπνοο και συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε και να εκπονήσουμε." ανέφερε και προσέθεσε "Στην κατεύθυνση αυτή, μπορούν να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή οι κλαδικές πολιτικές και αντίστοιχα προγράμματα άμεσης απόδοσης για τη μείωση της ανεργίας για τους νέους ανέργους, τους άνεργους μηχανικούς και άλλους νέους επιστήμονες καθώς και κλάδους που σήμερα πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, όπως ο αγροτικός, ο κλάδος της οικοδομικής δραστηριότητας, κλάδοι που θέλουν τόνωση." 
4. Τέταρτος άξονας: η εκ βάθρων αναδιάρθρωση την δημοσίων υπηρεσιών και η εισαγωγή ενός νέου μοντέλου συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας. 
Ο Α. Τσίπρας τόνισε "δεν θα γίνουμε εμείς απολογητές του δημόσιου τομέα έτσι όπως τον έφτιαξαν κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους τα δύο κόμματα εξουσίας."
"Εμείς μιλάμε για την ανάγκη μιας ριζικής αναδιοργάνωσης του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών, κατά προτεραιότητα εκείνων που παρέχουν υπηρεσίες και αγαθά στους πολίτες, με τον έλεγχο και την αύξηση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών, το δημοκρατικό προγραμματισμό, τη διαμόρφωση θεσμών δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης και μιας νέας σχέσης με την κοινωνία." σημείωσε. 
"Η δική μας απάντηση στον καταρρέοντα δικομματισμό δεν είναι οι πελατειακές πρακτικές, δεν είναι η ιδιωτικοποίηση και η εκποίηση, αλλά η εισαγωγή ενός νέου μοντέλου δημόσιας και συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας με διαφάνεια, με δημόσια λογοδοσία με μακροχρόνιο σχεδιασμό με απόδοση και με όρους δημοσίου συμφέροντος." τόνισε.
5. Πέμπτος άξονας: η στήριξη της αλληλέγγυας οικονομίας 
"Ήδη η αλληλέγγυα οικονομία στη χώρα μας αποτελεί ένα ευρύ πεδίο εκδήλωσης αποτελεί ένα ευρύ πεδίο της αυτενέργειας των πολιτών." τόνισε και προσέθεσε "σε μια σειρά από τομείς βλέπουμε ότι οι πολίτες αυτενεργούν, ψάχνουν και πειραματίζονται σε νέους τρόπους ικανοποίησης αναγκών, ανταλλαγής και προσφοράς προϊόντων και υπηρεσιών, δοκιμασίας νέων σχέσεων οργάνωσης με βάση τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Εμείς στηρίζουμε πολιτικά και πρακτικά αυτές τις πρωτοβουλίες που πρέπει να διατηρήσουν τον ανοιχτό, δημοκρατικό, συλλογικό χαρακτήρα τους και θα στηρίξουμε στη νέα Βουλή τη θεσμοθέτηση δημόσιων πολιτικών που θα είναι ενισχύουν αυτές τις πρωτοβουλίες, χωρίς βεβαίως να οδηγούν και στον απόλυτο έλεγχό τους από το κράτος."
6. Έκτος άξονας: το πάγωμα των πληρωμών σε εξοπλισμούς, τον αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. 
"Η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί οι εξοπλισμοί και τα εξοπλιστικά προγράμματα αποτελούν πηγή διαφθοράς και μεγάλου κόστους για το ελληνικό δημόσιο.  Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι και από τα εξοπλιστικά και από το ΕΣΠΑ ώστε να αυξηθεί το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και να δημιουργηθούν δυνατότητες καταπολέμησης της φτώχειας και στήριξης της απασχόλησης."
7. Έβδομος άξονας : αυτό που εμείς ονομάζουμε αναδιανομή του πλούτου. 
"Με απλά λόγια να σταματήσει να φορολογείται η φτώχεια σε αυτόν τον τόπο και να φορολογηθεί ο πλούτος. Και εκεί έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για ένα σύστημα δίκαιης φορολόγησης των εισοδημάτων και του συσσωρευμένου πλούτου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό." τόνισε.
"Βασικός άξονας το περιουσιολόγιο, να υπάρχει πόθεν έσχες για κάθε έλληνα πολίτη, υποχρεωτικό. Και όποιος δίνει ψευδείς δηλώσεις να τιμωρείται, με δήμευση της περιουσίας του ώστε να γνωρίζουμε όλοι τι κατέχουν, ποιος είναι ο πλούτος που έχουν στην κατοχή τους και να φορολογούνται ανάλογα. Να ανακουφιστούν τα λαϊκά εισοδήματα από την υπερφορολόγηση, να μειωθεί ο ΦΠΑ, σε είδη βασικής ανάγκης ώστε να τονωθεί άμεσα η ανάκαμψη. Να πάρουμε δηλαδή πλούτο από τον πλούτο και να σταματήσουμε να παίρνουμε πόρους από τη φτώχεια και μεσομακροπρόθεσμα με ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα μπορούμε να εξασφαλίσουμε εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών σε ένα επίπεδο εσόδων και δαπανών που να επιτρέπει τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων αγαθών χωρίς προσφυγή σε νέο δανεισμό." σημείωσε.
8. Όγδοος άξονας: Τράπεζες
 "Θα σταματήσει το πάρτυ" δήλωσε ο Α. Τσίπρας. " Έχουνε πάρει 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις μαζί με τα 50 που παίρνουνε τώρα. Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι οι τράπεζες αποτελούν βασική πηγή της κρίσης , αιτία της κρίσης." τόνισε και προσέθεσε  "Όποιος μέτοχος δεν μπορεί να καλύψει την ζημιά να παραδίδει τα κλειδιά στο κράτος, το ελάχιστο που μπορεί να γίνει ώστε ένα μέρος των μελλοντικών κερδών των τραπεζών να καλύψει αυτή τη μεγάλη χασούρα , αυτό το μεγάλο κόστος που αναλήφθηκε από το κράτος για την σωτηρία τους είναι να περάσουν οι τράπεζες τώρα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο."
9. Ένατος άξονας και τελευταίος : Να σπάσουμε αυτόν το φαύλο κύκλο της λιτότητας, ύφεσης, χρέους
"Εμείς δίνουμε το παράδειγμα της Γερμανίας" είπε και προσέθεσε "Η Γερμανία βγήκε από την κρίση μετά τον πόλεμο, εξαιτίας σε ένα πρόγραμμα παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης που βασίστηκε 1ον στην διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της 2ον στην εξισορρόπηση των φορολογικών βαρών με φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου 3ον στην άτοκη και χαμηλή χρηματοδότησης της ανάπτυξης και 4ον στην εφαρμογή ενός μακρόπνοου σχεδίου αλλαγών στο κράτος στην οικονομία και στην κοινωνία."
"Και εμείς λέμε πάρα πολύ απλά, και κλείνω με αυτό μέχρι να υπάρξουν οι όροι για μια τέτοια λύση βασισμένη πάνω σε αυτούς τους 4 άξονες που σας προείπα που ακολουθήθηκαν και στην ανοικοδόμηση της Γερμανίας αμέσως μετά τον πόλεμο. Μέχρι τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αναστολή των πληρωμών προς τους πιστωτές μέχρι να υπάρξει ριζική λύση, ευρωπαϊκή λύση που θα μας βγάζει από αυτόν τον φαύλο κύκλο, ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει και δεν μπορεί να δίνεται κατά προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση του χρέους. Διότι οι ανθρώπινες ανάγκες , οι κοινωνικές ανάγκες, η βιωσιμότητα της κοινωνίας πρέπει να είναι και για εμάς είναι υπέρτατη αξία από το χρέος και πάνω από το χρέος." τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου