Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ή το χάος

Αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ, πάντως, 
μας τέλειωσε!

Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ
Από την ΑΥΓΗ
Σε προχωρημένα επίπεδα κινδυνολογίας προχωράει ο Ευ. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Χθες ο πρόεδρος του κόμματος έριξε στο προεκλογικό τραπέζι το... χαρτί της χρεοκοπίας και συγκεκριμένα της απώλειας μισθών και συντάξεων και παράλληλα επέσεισε τον "μπαμπούλα" της ακυβερνησίας εάν παραμείνουν τα παρόντα δημοσκοπικά ευρήματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε χθες ένα βήμα παραπέρα τη συγκεκριμένη τακτική, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της καταβολής μισθών και συντάξεων, την ίδια ώρα που υποσχόταν ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις, υπό την... προϋπόθεση όμως ότι θα προχωρήσουν άλλα μέτρα περιστολής δαπανών.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ΜΜΕ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι "νέα μέτρα θα ληφθούν αναγκαστικά γιατί πρέπει να βρούμε άλλα 11 δισ.", και ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, "για να μην χτυπήσουμε πάλι τα εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις". Μάλιστα εγγυήθηκε "προσωπικά" ότι δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, προσθέτοντας ωστόσο: "Αλλά πρέπει να βρούμε πραγματικά τις δαπάνες που θα κόψουμε και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, δηλαδή στη συγκέντρωση των αναγκαίων φορολογικών εσόδων". Σε αυτό το σημείο διερωτήθηκε εάν "οι άλλοι, που λένε με ασάφεια κάτι εχθρικό προς την Ευρώπη ή κάτι φιλικό προς την Ευρώπη αλλά χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς αρχή μέση και τέλος, εγγυώνται ότι τον Ιούνιο θα μπορούν να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις".
Στο ίδιο πλαίσιο, στην πρώτη προεκλογική ομιλία του, στο κλειστό γυμναστήριο του Μίλωνα στη Ν. Σμύρνη, είπε ότι αν τα δημοσκοπικά ευρήματα καταγραφούν στις κάλπες ως έχουν, τότε υπάρχει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας. Το σύνθημα δε με το οποίο έκλεισε την πρώτη προεκλογική του ομιλία, ότι "τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης" και του αγώνα "σπίτι-σπίτι", αποτελεί ένδειξη για τις μεγάλες δυσκολίες του κόμματος να αυξήσει τη συσπείρωσή του. Σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για επαμφοτερίζουσα στάση τους τελευταίους 5 μήνες και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διαθέσιμο για οποιαδήποτε κυβερνητική λύση, ούτε δεδομένος εταίρος και ότι ο λαός πρέπει να αποφασίσει το περιεχόμενο της πολιτικής μετά τις εκλογές. Ωστόσο, νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ. και συμπλήρωνε πως ο ίδιος ποτέ δεν είπε ότι αποτάσσεται την πρωθυπουργία, αλλά ότι δεν θέτει το θέμα της δικής του πρωθυπουργίας ως προϋπόθεση για συνεργασία.
Ακόμη, ο Ευ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το "λεφτά υπάρχουν" ήταν κακό για τη χώρα, ενώ αναφερθείς στο πρώτο Μνημόνιο, είπε πως η αντίρρησή του ήταν όχι πως ήταν λάθος, αλλά πως ήταν "ελλιπές". Αναφορικά με τον Αντ. Σαμαρά, είπε ότι "δεν έδωσε καμία εξήγηση, γιατί η χώρα οδηγήθηκε στον πλήρη εκτροχιασμό", ενώ για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. μίλησε για επαναφορά "όλης της ομάδας του Βατοπεδίου".
Στο θέμα των συνεργασιών, ο Ανδ. Λοβέρδος δήλωσε (ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι εάν οι πολίτες επιλέξουν την οργή για την αναξιότητα των πολιτικών, η Δευτέρα μετά τις εκλογές θα είναι μια ημέρα αστάθειας, ενώ και εκείνος, στη "γραμμή" της αποστασιοποίησης από τον Γ. Παπανδρέου, είπε ότι είχε διαφωνήσει με το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν" και μάλιστα είχε εκφράσει τη διαφωνία του ανοιχτά. Ο Μιλτ. Παπαϊωάννου είπε (ρ/σ Real) για τις εκλογές πως αυτό που προέχει είναι να κυβερνηθεί η χώρα και μίλησε για ευρύτερη δυνατή συμμετοχή σε αυτό όχι μόνον των δύο μεγάλων κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου