Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Ενορχηστρωμένη επίθεση στον Τσίπρα

Ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση από τους συνεταίρους του μνημονίου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και άλλους, και από τα μμε που τους στηρίζουν, δέχονται τις τελευταίες ώρες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο με αφορμή τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στο TVXS. Σε σχέση με την επίθεση αυτή επισημαίνουμε τα εξής:

-1 Διαστρέβλωση. Οι επιθέσεις αυτές διαστρεβλώνουν τα πραγματικά λεγόμενα του Αλ. Τσίπρα καθώς αποσιωπούν την επισήμανση και ανάλυση από τον ίδιο στην επίμαχη συνέντευξη (αλλά και σε πολλές άλλες) των βαθιών προγραμματικών και ιδεολογικών διαφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τις προγραμματικές θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων του κ. Καμμένου.


-2 Αποσιώπηση αριστερού προγράμματος. Οι επιθέσεις αυτές αποσιωπούν το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για το ενδεχόμενο κυβέρνηση που θα εφαρμόζει αριστερό πρόγραμμα. Αποσιωπούν επίσης ότι η ενωτική πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενόψει εκλογών είναι η συνεργασία όλων της δυνάμεων της αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα αριστερό πρόγραμμα αποδέσμευσης από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.
 
-3 Αυτονόητο. Στην επίμαχη συνέντευξη, ο Αλ. Τσίπρας δεν έκανε τίποτε άλλο από το να δηλώσει το αυτονόητο: εάν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοιο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να λάβει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα απευθυνθεί στις άλλες δυνάμεις της αριστεράς και ακόμα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δεδηλωμένη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα διεκδικήσει στη Βουλή, ασκώντας το συνταγματικό του δικαίωμα, ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση με αριστερό πρόγραμμα για την ανατροπή του μνημονίου και την καταγγελία της δανειακής σύμβασης.

-4 Πολιτική εντιμότητα. Με αφορμή τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επικρίνεται για κρυφές συμφωνίες και για έλλειψη αρχών όσον αφορά την πολιτική συνεργασιών. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και του Αλ. Τσίπρα εν προκειμένω είναι ξεκάθαρες και δεν αφήνουν περιθώρια για στρεβλώσεις. Η ενορχηστρωμένη επίθεση χαρακτηρίζει εκείνους που την σχεδιάζου και την υλοποιούν ή συμμετέχουν για μικροκομματικά οφέλη. Πρωτίστως, χαρακτηρίζει τα συναιτεράκια του μνημονίου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, Σαμαρά, Βενιζέλο και τα μμε που τους στηρίζουν, που έντρομοι μπροστά στην απήχηση των προγραμματικών και πολιτικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταφεύγουν στη γνωστή επικοινωνιακή τακτική των στημένων «ειδήσεων». Χαρακτηρίζει εκείνους που για να επιβάλουν τα μνημόνια δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε κυβερνητική συνεργασία με το ΛΑΟΣ και να δώσουν υπουργεία σε γνωστούς ακροδεξιούς όπως ο Βορίδης και ο Γερωργιάδης. Χαρακτηρίζουν εκείνους που με πρόσχημα ό,τι οι ίδιοι αποκαλούν «αυτοδύναμη Ελλάδα» δεν διστάζουν να συνεχίσουν και μετεκλογικά τη συνεργασία με τη ΝΔ του υπερσυντηρητικού κ. Σαμαρά (βλ. προτάσεις στο Ζάππειο 4) προκειμένου να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται το μνημόνιο της χρεοκοπίας και η δανειακή σύμβαση της υποτέλειας.

-5 Οι μέρες της εξουσίας τους είναι μετρημένες. Το κατανοούν αυτό όσοι συναπαρτίζουν το μπλοκ του μνημονίου και πάνω στον πανικό τους δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν γνωστά επικοινωνιακά τερτίπια που δεν εκθέτουν παρά μόνο τους ίδιους. Διότι είναι αδύνατον ο Ελληνικός λαός να ξεχάσει ότι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς δεν είναι παρά τα συνεταιράκια του δεύτερου μνημονίου. Καλά κάνουν και διακατέχονται από πανικό. Το λαϊκό ποτάμι που μέρα τη μέρα δυναμώνει την αριστερή ενωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πίσω δεν γυρνά.


Ακολουθεί πρόσφατη (27 Απρ 12) δήλωση του Αλ. Τσίπρα για το θέμα και ολόκληρο το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης στο TVXS:

Δήλωση του Αλ. Τσίπρα. «Οι μέρες της εξουσίας τους είναι μετρημένες» 

"Όσο πλησιάζει η κρίση του λαού, τόσο τα παπαγαλάκια της διαπλοκής και τα κόμματα του μνημονίου θα ξεδιπλώνουν τον πανικό τους. Γιατί οι μέρες της εξουσίας τους είναι πια μετρημένες. Φοβούνται τη μεγάλη ανατροπή και τη μαζική στήριξη του λαού μας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ήθελα όμως να επαναλάβω την ξεκάθαρη τοποθέτησή μας για να την εμπεδώσουν. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε, προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά για προγραμματική σύγκλιση και κυβέρνηση συνεργασίας των δυνάμεων της αριστεράς που θα ανατρέψει το μνημόνιο. Δεν υπάρχει δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά με δυνάμεις που έχουμε διαμετρικά αντίθετες απόψεις.
Εντούτοις επαναλαμβάνω και ας τρέμουν ορισμένοι. Μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα απευθυνθεί στις δυνάμεις της αριστεράς και ακόμα και αν δεν συγκεντρώνουμε τη δεδηλωμένη, θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει το Σύνταγμα και θα διεκδικήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, προκειμένου η κυβέρνηση της αριστεράς να λάβει την πλειοψηφία της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, για να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και να ακυρώσει το μνημόνιο της καταστροφής.
Αυτή είναι η θέση μας. Το γνωρίζουν και τρέμουν στην πιθανότητα αυτό το όνειρο για το λαό να γίνει δικός τους εφιάλτης".

Ολόκληρο το απόσπασμα από την συνέντευξη στο TVXS.
Ερώτηση TVXS: Εάν πάρετε εσείς εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα επιδιώξετε μία κυβέρνηση με όλες τις αντιμνημονικές δυνάμεις, ακόμα και με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», ας πούμε;
Α.Τ: Κοιτάξτε, με τον κ.Καμμένο έχουμε πολύ σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Οι ιδεολογικές είναι γνωστές και η διαδρομή των χώρων είναι γνωστή. Οι πολιτικές και οι προγραμματικές έγκεινται σε αυτό που σας είπα στην αρχή. Εμείς δεν μπορούμε να πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον κόσμο, λέγοντας ότι όλοι θα κερδίσουν. Δεν μπορούν να κερδίζουν όλοι στη ζωή. Για να μπορέσεις να στηρίξεις τον άνεργο, το χαμηλοσυνταξιούχο, το φτωχό, πρέπει να στεναχωρήσεις τον πλούσιο, δε γίνεται αλλιώς. Δεν μπορεί να κερδίζει ο πλούσιος, να κερδίζει και ο φτωχός. Αν ήταν αυτό δυνατόν, θα ήμασταν όλοι ευτυχισμένοι σε αυτόν τον κόσμο. Ο κ.Καμμένος θέλει να μειώσουμε τη φορολογία του πλούτου. Αν μειώσουμε τη φορολογία του πλούτου, τότε θα πρέπει να ξεκοιλιάσουμε, να γονατίσουμε το φτωχό. Εμείς λέμε ότι οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν. Πρέπει να περάσουν από το ταμείο. Οι τραπεζίτες πρέπει να περάσουν από το ταμείο. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες πρέπει να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη. Οι εφοπλιστές πρέπει να σταματήσουν να κάνουν τους τσαμπουκάδες και να πληρώσουν τώρα, που η χώρα κινδυνέυει. Δεν μπορεί να συμβαδίζουν όλα. Μέχρι τώρα κερδίζανε οι λίγοι που έχουν τα πολλά και χάνανε οι πολλοί που έχουν τα λίγα. Σε λίγο δε θα τους μείνει τίποτα.
Άρα, μία κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ένα σκληρό φορολογικό σχέδιο, για να υπάρξει δικαιοσύνη και ισότητα σ’αυτόν τον τόπο επιτέλους. Ο καθένας να φορολογείται με βάση αυτά που έχει. Εκεί λοιπόν έχουμε τις διαφορές μας. Εάν, όμως, παρόλα αυτά, εμείς, ως Αριστερά, καταθέσουμε την πρότασή μας και χρειαζόμαστε πέντε ψήφους του Καμμένου και έρθει να μας τις δώσει ως ανοχή ή ως στήριξη δε θα τον πετάξουμε, δε θα του πούμε δεν τις θέλουμε, συνεχίστε με το Μνημόνιο όλοι οι υπόλοιποι. Κοιτάξτε, είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε. Και δεν μπορούμε να λέμε στον ελληνικό λαό ότι το κρίσιμο αυτή την ώρα είναι να επιβεβαιωθεί η δική μας άποψη. Βεβαίως να επιβεβαιωθεί, αλλά πρέπει να σταματήσει το Μνημόνιο. Το κύριο εδώ που τα λέμε δεν είναι το τι θα κάνει ο Καμμένος, το κύριο είναι αν θα υπάρξει ένας σκληρός πυρήνας πλειοψηφίας στη Βουλή από τις δυνάμεις της Αριστεράς και μία συμφωνία σε ένα μίνιμουμ στόχων, γιατί έχουμε διαφορές. Είναι υπαρκτές οι διαφορές, δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να τις κρύψουμε κάτω από ένα χαλί, αλλά νομίζω ότι το διακύβευμα σήμερα είναι τι θα κάνουμε τελικά με την Ευρωζώνη και με τη θέση μας στη Ευρώπη. Το διακύβευμα είναι τι θα πάμε να τους πούμε εκεί για να σταματήσουμε τη λαίλαπα. Και από εκεί και πέρα, προφανώς θα υπάρξουν και πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία θα είμαστε αναγκασμένοι να τα επανεξετάσουμε στην πορεία. Αλλά το κρίσιμο θα είναι να υπάρξει αυτή η πλειοψηφική συσπείρωση, που θα δώσει και μεγάλη ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου