Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Να στείλουμε τα μνημόνια στο σκουπιδοτενεκέ!!

Με το Μνημόνιο 2, που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Σαμαρά, συνεχίζεται η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αντί για εξυγίανση της οικονομίας, με τα μνημόνια καταργείται η διαιτησία, οι κλαδικές ΣΣΕ, τα επιδόματα, τα κατώτατα όρια, κλπ.
* Το άρθρο 1 της πράξης του υπουργικού συμβουλίου του μνημονίου που ψήφισε ο Σαμαράς και τα κόμματα της πλουτοκρατίας προβλέπει ότι οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και η «προσαρμογή» της αγοράς εργασίας
περιλαμβάνουν τη μείωση των κατώτατων ορίων αποδοχών κατά 22%. Έτσι, ο κατώτατος μισθός των 751,39 ευρώ αναπροσαρμόζεται σε 586. Οι αποδοχές των 586 ευρώ αφορούν υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες χωρίς προϋπηρεσία και άγαμους.
* Και μάλιστα, το μαύρο μέτωπο των κληρονόμων του Μπενάκη αποφάσισε ότι η άμεση προσαρμογή των μισθών δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζόμενων. Δηλαδή ζητάνε άμεσα μείωση των αποδοχών και μάλιστα αναδρομικά, από 14.02.12. Καταστρατηγούνται έτσι τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος και οι διατάξεις περί συλλογικής αυτονομίας και διασφάλισης της συνδικαλιστικής ελευθερίας.
*  Στο ίδιο άρθρο 1 της πράξης του υπουργικού συμβουλίου του μνημονίου 2 προβλέπεται ότι για τους νέους κάτω των 25 ετών, από τις 14 Φεβ. 2012, θα υπάρξει μείωση 32% των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων. Και πάλι, οι αλλαγές αυτές δεν προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, και ισχύουν μέχρι να φεσωθεί η χώρα όσο περισσότερο μπορέσει το μαύρο μέτωπο (ήτοι «πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας»).
*  Το άρθρο 2 της ίδιας πράξης του υπουργικού συμβουλίου των τσογλανιών της τρόικα προβλέπει ότι καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αορίστου διαρκείας, και ότι όσες συλλογικές συμβάσεις συνάπτονται δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 3 έτη.
*  Επίσης, η μετενέργεια, δηλαδή η ισχύς των συμβάσεων για 6 μήνες μετά τη λήξη τους, μειώνεται στους 3 μήνες. Μετά την πάροδο του τριμήνου, και αν δεν έχει συναφθεί νέα συλλογική σύμβαση, ισχύουν αποκλειστικά οι όροι που αφορούν το βασικό μισθό και μόνο 4 επιδόματα: Ωριμάνσεως, Τέκνων, Σπουδών και Επικινδυνότητας. Κάθε άλλο προβλεπόμενο επίδομα παύει αμέσως να ισχύει, αν δεν υπογραφεί άλλη συλλογική σύμβαση. Η προσαρμογή αυτή γίνεται πάλι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.
* Όσες συλλογικές συμβάσεις προβλέπουν επιδόματα συζύγου, ταμειακών λαθών, Η/Υ, ξένων γλωσσών, κ.λπ. καταργούνται και οι εργοδότες μπορούν να τα περικόψουν.
*  Εάν μέχρι τις 15.05.12 δεν έχει συναφθεί άλλη συλλογική σύμβαση εργασίας όλοι οι όροι της τελευταίας μετατρέπονται σε όρους ατομικής σύμβασης του κάθε εργαζομένου. Η προοπτική αυτή ανοίγει την κερκόπορτα για ατομικές συμβάσεις κάτω από τα όρια της κλαδικής, αν και δεν επιτρέπεται αμοιβή κάτω από τα όρια της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
* Ακόμη, για τους νέους προσλαμβανόμενους δεν είναι εφαρμοστέα η κλαδική σύμβαση εργασίας και θα μπορούν να συμφωνηθούν οποιοιδήποτε όροι αποδοχών, αρκεί να μην είναι κάτω από ην εθνική γενική σ.σ.ε.
* Το άρθρο 4 της ίδιας κατάπτυστης πράξης του υπουργικού συμβουλίου προβλέπει ότι από 14.02.12 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10% (δηλαδή με τους πιο μέτριους υπολογισμούς μετά από μια δεκαετία τουλάχιστον) αναστέλλονται όλες οι διατάξεις νόμων, πράξεων και συμβάσεων που προβλέπουνε αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων, λόγω πολυετίας, τριετίας, πενταετίας, ωριμάνσεων κ.λπ.
* Επίσης, από 14.02.12, η προσφυγή στη διαιτησία του ΟΜΕΔ γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της εργοδοσίας, διάταξη που προστατεύει τα αφεντικά από κάθε αμφισβήτηση μέσα στο χώρο εργασίας, ενώ έμμεσα καταργεί το θεσμό της διαιτησίας. Η τυχόν προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται πλέον στον καθορισμό του βασικού μισθού ή ημερομισθίου και δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνεται σ’ αυτή κανένα άλλο ζήτημα.
* Με το ίδιο μνημόνιο 2 προβλέπονται μειώσεις των κυρίων και των επικουρικών συντάξεων, ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας, κατάργηση των οργανισμών εργατικής Εστίας και εργατικής Κατοικίας, κ.λπ.
Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τις προθέσεις του μαύρου μετώπου για την συνέχιση της ίδιας πολιτικής μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό απαιτείται η κινητοποίηση των νέων και παλιών εργαζομένων σε κάθε τόπο δουλειάς και σε κάθε μετερίζι του αγώνα.
ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ
ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Κανείς να μην υποχωρήσει στην τρομοκρατία και στην πίεση που ασκούν οι εργοδότες για ατομικές συμβάσεις με σμπαράλιασμα μισθών και δικαιωμάτων.
ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
στο ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕ
Κανένα Σωματείο να μην δεχτεί να υπογράψει συλλογική σύμβαση έστω και με ένα ευρώ κάτω από ό,τι προβλέπει η ΣΣΕ.
Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, μικρό ή μεγάλο. Κανείς να μην μείνει έξω από τα σωματεία, μακριά από το Συνδικάτο, που μπήκαν μπροστά και οργανώνουν τη μάχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου